Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso tak przygotowane jest kruche i delikatne, a podane z mlecznym sosem smakuje bajecznie.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4193
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika. Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schab podawać z przygotowanym sosem.
Rady: Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół. Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy. Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji. Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości. Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.