Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony w rękawie to soczyste, aromatyczne i bardzo eleganckie danie, które możesz zaserwować na specjalne okazje. Mięso z tego przepisu wychodzi wyjątkowo aromatyczne i przede wszystkim nie będzie suche, a dodatki ziół i przypraw podbijają walory smakowe.
rękaw do pieczenia, miseczka lub miska do marynaty, naczynie żaroodporne lub blaszka, nóż
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 262
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 558
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3651
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2737
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 220
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 262
Składniki
Schab umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Zrób kilka nacięć na mięsie i pomiędzy nacięcia włóż ząbek czosnku. Posól mięso na wierzchu.
Połącz składniki na marynatę. Do miseczki dodaj sól, majeranek, pieprz, rozgniecione ziarenka jałowca, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz wędzoną paprykę.
Natrzyj mięso marynatą i włóż do pojemnika. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przełóż schab do rękawa. Ułóż na środku i wyciśnij ze schabu powietrze. Zwiąż końce. Rozgrzej piekarnik (góra-dół) do 180 stopni i wstaw schab w naczyniu żaroodpornym lub blaszce na 70 minut (około 1 godzina na każdy kilogram mięsa).
Po 70 minutach wyjmij schab i rozetnij rękaw, ale nie wyjmuj schabu z piekarnika. Zacznij rozcinanie od góry, aby sok, który stworzył się podczas gotowania, nie wypłynął z rękawa. Chodzi o przypieczenie góry. Pozostaw schab w piekarniku przez około 10-15 minut do podpieczenia. Dzięki temu schab zarumieni się i nabierze chrupkości.
Po wyjęciu schabu odczekaj kilka minut, aż nieco przestygnie. Pokrój schab w plastry. Podawaj na zimno lub ciepło.