Do góry

Dania główne Przepis na:

schab pieczony w rozmarynie....

Przepis dnia 2013-12-27
schab pieczony w rozmarynie....

Autor:

Przepisów i artykułów: 525 Ocena: 18263

Dodano:

Odsłon: 26362

schab przyrządza się szybko i łatwo a mięso jest smaczne, aromatyczne i kruche.

Składniki

  • wieprzowy schab środkowy świeży
  • rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
  • sól, pieprz,
  • oliwa
  • całe główki czosnku
  • sok pomarańczowy najlepiej wyciśnięty z dojrzałych pomarańczy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy gałązkami rozmarynu i obwiązujemy sznurkiem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby zawinąć mięso w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

  2. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  3. Piec w temperaturze ok. 180 st. ok. 30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 12 grudnia 2013 Pięknie się prezentuję. Duży plusik ode mnie :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń