Do góry

Dania główne Przepis na:

schab po bałkańsku

schab po bałkańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4356

Dodano:

Odsłon: 13945

Pomysł na obiad jednogarnkowy. Schab duszony z papryką, ogórkami i pieczarkami

Składniki

  • 0,5 kg schabu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • Kilka sztuk pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, czosnek.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
schab po bałkańsku

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Odstawiamy na ok 30 min. Cebulę, pieczarki, ogórki oraz papryki kroimy w paseczki. Mięso krótko smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Usmażony schab zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, po chwili dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  2. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone ogórki. Ja dodałam jeszcze mrożony groszek. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas z ryżem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń