Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty do przyrządzenia przepis na Tonkatsu, czyli schab po japońsku. Tonkatsu to pyszny kotlet (katsu) z chrupiącą panierką. Sposób przyrządzenia schabowego w panko, sprawi, że panierka będzie miała nieco inną strukturę i jeszcze większą chrupkość, niż standardowe kotlety. Panko nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a na pewno zasmakuje. Będzie to doskonała okazja do poeksperymentowania z panierką. Schabowy w japońskim wydaniu będzie nieco bardziej chrupiący i posmakuje zupełnie inaczej, ponadto zawiera w sobie znacznie mniej tłuszczu, niż standardowa panierka. Smacznego!
patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, dwa duże talerze
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1579
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Kotlety wyłóż na deskę i obtłucz lub ponacinaj wzdłuż. Uzyskaj odpowiednią miękkość i grubość mięsa. Schabowy powinien być cienki na ok. 1-1,5 cm wysokości. Dodaj mielony pieprz oraz sól.
Przygotuj panko. Panko, czyli japońska bułka tarta najczęściej robiona jest z białego chleba tostowego. Do przygotowania panko użyj czerstwego chleba. Pokrój chleb i rozdrobnij na większe okruchy. Nie miel zbyt drobno jak standardową bułkę tartą. Następnie przygotowane okruchy chleba piecz na blaszce w piekarniku w temperaturze 80 stopni przez około 15 minut. Panko wyłóż na talerz.
Na talerz wsyp mąkę pszenną lub ryżową. Będzie potrzebna do obtoczenia kotleta. Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj.
Zanurz kotlety schabowe najpierw w mące, a następnie w jajku i dość gęsto w panko.
Rozgrzej patelnię na wyższym ogniu i wlej olej do uzyskania wysokiej temperatury. Gdy olej będzie już rozgrzany, przełóż kotlety na patelnię. Tłuszczu będzie dość sporo, ale to klasyczny sposób, aby nadać lekkości i chrupkości schabowemu. Smaż kotlety na głębokim tłuszczu przez około 2-4 minut do uzyskania złotego koloru. Danie podawaj z surówką i warzywami.