Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po kapitańsku to szybki i atrakcyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczna panierka, sos pomidorowy oraz duża ilość sera sprawiają, że mięso zniknie od razu ze wszystkich talerzy. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu i bardzo szybkie.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4345
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11800
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5566
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13882
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4345
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11800
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5566
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13882
Składniki
Schab umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój mięso w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbij je lekko dłonią.
W miseczce rozbełtaj jajko. Na dużym talerzu rozsyp bułkę tartą, parmezan i wszystkie przyprawy.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Każdy z kotletów schabowych maczaj najpierw w jajku, a potem dobrze panieruj w bułce tartej z serem i przyprawami. Kładź mięso na patelnię i smaż z obu stron do ładnego zrumienienia, przez 3-4 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wlej połowę passaty pomidorowej. Połóż na niej usmażone już mięso i oblej drugą połową sosu pomidorowego. Posyp całość mozzarellą.
Naczynie przykryj folią i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po tym czasie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut lub dłużej – w zależności od pożądanego stopnia przypieczenia.
Schab po kapitańsku wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Mięso podawaj z dodatkiem sosu pomidorowego pozostałego w naczyniu żaroodpornym.