Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po kapitańsku to szybki i atrakcyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Aromatyczna panierka, sos pomidorowy oraz duża ilość sera sprawiają, że mięso zniknie od razu ze wszystkich talerzy. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu i bardzo szybkie.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424725
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10612
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4701
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424725
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10612
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4701
Składniki
Schab umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój mięso w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbij je lekko dłonią.
W miseczce rozbełtaj jajko. Na dużym talerzu rozsyp bułkę tartą, parmezan i wszystkie przyprawy.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Każdy z kotletów schabowych maczaj najpierw w jajku, a potem dobrze panieruj w bułce tartej z serem i przyprawami. Kładź mięso na patelnię i smaż z obu stron do ładnego zrumienienia, przez 3-4 minuty.
Do naczynia żaroodpornego wlej połowę passaty pomidorowej. Połóż na niej usmażone już mięso i oblej drugą połową sosu pomidorowego. Posyp całość mozzarellą.
Naczynie przykryj folią i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Po tym czasie zdejmij przykrycie i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10 minut lub dłużej – w zależności od pożądanego stopnia przypieczenia.
Schab po kapitańsku wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Mięso podawaj z dodatkiem sosu pomidorowego pozostałego w naczyniu żaroodpornym.