Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włosi nazywają go cotoletta alla milanese, czyli kotlet po mediolańsku. Oryginalnie przygotowany jest z cielęciny, zawsze z idealnie równą panierką. To pradziadek polskiego schabowego i austriackiego Wienerschnitzla - schab po mediolańsku po raz pierwszy przygotowano ponad 900 lat temu! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak pyszne i soczyste jest to mięsne danie.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1101
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 116
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1046
Składniki
Przygotowanie kotleta po mediolańsku rozpocznij od delikatnego ubicia mięsa tłuczkiem. Usuń niedoskonałości i tylko lekko wyrównaj kotlety.
Bułkę tartą umieść w głębokim naczyniu, a jajka wbij do osobnej miski. Każdego kotleta po kolei obtocz równomiernie w bułce, następnie w jajku i znowu w bułce. Dokładnie dociśnij panierkę do kotleta. Ponownie zanurz w jajkach i jeszcze raz w bułce tartej. Płaską powierzchnią szerokiego noża dociśnij panierkę do kotletów, aby mocniej przylgnęła.
Na większej patelni rozpuść masło. Gdy będzie gorące, ułóż kotlety i smaż przez 8 minut (z jednej strony). W tym czasie kotlet powinien się zarumienić. Następnie przewróć je na surową stronę i polej łyżką rozpuszczonego masła. Smaż przez 8 minut.
Po tym czasie zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, którym zdejmiesz nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu, póki kotlet po mediolańsku jest gorący. Smacznego!