Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włosi nazywają go cotoletta alla milanese, czyli kotlet po mediolańsku. Oryginalnie przygotowany jest z cielęciny, zawsze z idealnie równą panierką. To pradziadek polskiego schabowego i austriackiego Wienerschnitzla - schab po mediolańsku po raz pierwszy przygotowano ponad 900 lat temu! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak pyszne i soczyste jest to mięsne danie.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Przygotowanie kotleta po mediolańsku rozpocznij od delikatnego ubicia mięsa tłuczkiem. Usuń niedoskonałości i tylko lekko wyrównaj kotlety.
Bułkę tartą umieść w głębokim naczyniu, a jajka wbij do osobnej miski. Każdego kotleta po kolei obtocz równomiernie w bułce, następnie w jajku i znowu w bułce. Dokładnie dociśnij panierkę do kotleta. Ponownie zanurz w jajkach i jeszcze raz w bułce tartej. Płaską powierzchnią szerokiego noża dociśnij panierkę do kotletów, aby mocniej przylgnęła.
Na większej patelni rozpuść masło. Gdy będzie gorące, ułóż kotlety i smaż przez 8 minut (z jednej strony). W tym czasie kotlet powinien się zarumienić. Następnie przewróć je na surową stronę i polej łyżką rozpuszczonego masła. Smaż przez 8 minut.
Po tym czasie zdejmij z patelni na ręcznik papierowy, którym zdejmiesz nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu, póki kotlet po mediolańsku jest gorący. Smacznego!