Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab po zbójnicku to bardzo mocne w smaku, aromatyczne danie, które zyskuje niesamowitej miękkości dzięki marynowaniu w solance. Papryka nadaje subtelnej słodyczy, a rozmaryn ziołowego aromatu.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1990
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1670
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1990
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1670
Składniki
Schab pokrój w dość grube plastry.
W dużym garnku rozpuść wszystkie składniki marynaty w 2 litrach wody. Dodaj do środka kotlety i odstaw je do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij mięso z solanki i dokładnie osusz je ręcznikami papierowymi.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety na rozgrzany tłuszcz, dociskając je lekko i smażąc z obu stron przez 3-4 minuty. Przełóż mięso na talerz.
Cebulę drobno posiekaj, a papryki pokrój na cienkie paseczki. Na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2 minuty, a następnie dodaj paprykę i drobno posiekany rozmaryn. Smaż, często mieszając, przez ok. 4 minuty. Dołóż drobno posiekany czosnek i kontynuuj smażenie przez ok. 30 sekund.
Na patelnię wlej wodę i ocet. Zeskrob z dna przypieczone kawałki i gotuj całość na wolnym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Zdejmij patelnię z ognia.
Kotlety układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na górze ułóż paprykę z cebulą i całość polej wytworzonym sosem. Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Odstaw na ok. 5-7 minut, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 65 st. Celsjusza.
Schab po zbójnicku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, z ulubionym dodatkiem skrobiowym.