Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab szpikowany w jasnym sosie pieczeniowym

Schab szpikowany w jasnym sosie pieczeniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 341

Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Żeby taki był szpikuję go boczkiem surowym przyprawionym czubrycą czerwoną. Opiekany na smalcu gęsim. Sos pieczeniowy jasny uzyskuję poprzez podlewanie schabu rosołem i białym winem. Podaję z szagówkami.

Składniki

  • Schab w kawałku (1kg)
  • Boczek surowy (8-10 szt. pasków)
  • Cebula (1 szt.)
  • Rosół lub bulion (200-300ml)
  • Białe wino wytrawne (2-3 kieliszki)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Mąka wrocławska (kilka łyżek do zaciągnięcia sosu)
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Schab płuczę. Z boczku wykrawam paski 1x1 cm, długości dowolnej. Obtaczam je w czubrycy czerwonej.
    2. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu.
    3. Boczek zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach.
    4. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.

  2. 5. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi.
    6. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny.

  3. 7. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.
    8. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem.

  4. 9. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.

  5. 10. W międzyczasie do sosu wsypuję mąkę i podgrzewając go na małym ogniu mieszam trzepaczką. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje wkładam plastry schabu i podgrzewam je w sosie.
    11. Podaję z szagówkami (jak je zrobić? zapraszam do mojego przepisu na "szagówki").

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń