Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Żeby taki był szpikuję go boczkiem surowym przyprawionym czubrycą czerwoną. Opiekany na smalcu gęsim. Sos pieczeniowy jasny uzyskuję poprzez podlewanie schabu rosołem i białym winem. Podaję z szagówkami.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1495
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3647
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1379
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1495
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3647
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1379
Składniki
1. Schab płuczę. Z boczku wykrawam paski 1x1 cm, długości dowolnej. Obtaczam je w czubrycy czerwonej. 2. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 3. Boczek zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 4. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
5. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 6. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny.
7. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę. 8. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem.
9. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.
10. W międzyczasie do sosu wsypuję mąkę i podgrzewając go na małym ogniu mieszam trzepaczką. Gdy sos odpowiednio zgęstnieje wkładam plastry schabu i podgrzewam je w sosie. 11. Podaję z szagówkami (jak je zrobić? zapraszam do mojego przepisu na "szagówki").