Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 867
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9038
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1330
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4780
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 867
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9038
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1330
Składniki
Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu. Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.
Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół. Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.
Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor. Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie. Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem. W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).
Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.
Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby. Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.
Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.
Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym. Udekoruj natką i podawaj.