Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab. Toskański schab!

Schab. Toskański schab!

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 7323

Pyszny schab, szpikowany ziołami, duszony w oliwie z dodatkiem grzybów i fasolki - rewelacja! A niech tam, może ktoś zapamięta, pełna nazwa tej potrawy to: "Arista alla toscana ai profumi del sottobosco con fagioli all'olio di frantoio". Fajna, nie? Ale powiem Wam, że smakuje też tak dłuuugo!

Składniki

  • ok. 80 dag schabu bez kości
  • 40 g suszonych grzybów
  • średnia marchewka
  • ćwiartka selera
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • ok. 15 dag fasoli
  • łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • łyżeczka siekanej szałwii
  • gałązka rozmaryn
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szklanka białego wina
  • szklanka mięsnego wywaru
  • ok. 1 litra wywaru z warzyw
  • pół szklanki + 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Namocz fasolę na całą noc. Suszone grzyby namocz w niewielkiej ilości wody na ok. godzinę przed rozpoczęciem gotowania.

    Czosnek (1 ząbek), i zioła (bez pietruszki) posiekaj drobno, dokładnie wymieszaj. Dodaj nieco soli (łyżeczkę) i trochę więcej pieprzu.
    Utrzyj wszystko dokładnie w moździerzu.

  2. Nakłuj mięso ostrym nożem i naszpikuj mieszanką ziół.
    Owiń ciasno nitką, aby nie straciło kształtu w trakcie duszenia.

  3. Rozgrzej w garnku oliwę (dwie łyżki) i obsmaż na dość dużym ogniu dokładnie mięso z każdej strony na złoty kolor.
    Wlej wino i poczekaj oż odparuje. Wlej ok. pół szklanki oliwy i duś na małym ogniu, pod przykryciem, ok. godziny. Mięso musi być miękkie.
    Wyjmij z sosu i odstaw aby odpoczęło przed pokrojeniem.


    W drugim garnku podsmaż na łyżce oliwy dwa posiekane ząbki czosnku, wrzuć odsączoną fasolę i zalej bulionem warzywnym. Gotuj na małym ogniu do miękkości (45 - 60 minut).

  4. Do nagrzanego wpierw rondla wlej dwie łyżki oliwy i obsmaż na nich starte warzywa - marchew i seler. Wrzuć do nich odsączone grzyby, dodaj natkę pietruszki, wlej trochę wina i gotuj, aż odparuje.

  5. Wlej bulion mięsny i duś na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
    W razie potrzeby uzupełniaj płyn wodą, w której moczyły się grzyby.
    Sos powinien być bardzo gęsty - same grzyby i warzywa.

  6. Wywar spod pieczonego mięsa zredukuj o ok. 1/3.

  7. Ugotowaną fasolę wyłóż na półmisek, połóż na niej pokrojony w plastry schab i polej sosem spod pieczeni i sosem grzybowym.
    Udekoruj natką i podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lutego 2014 Piękny schab.Pokazałaś wykonanie krok po kroku. Piękny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 26 lutego 2014 interesujacy przepis, godny zapamietania

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 lutego 2014 rewelacja,zabrałem do książki i zrobienia w najbliższym czasie:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 lutego 2014 Ten schab faktycznie musi być rewelacyjny, chętnie bym się poczęstowała D Chowam do książki.))) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń