Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, soczysty i kruchy schab w niecodziennym wydaniu. Sekret smaku tkwi w niezwykłej cynamonowej marynacie. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Można serwować go na ciepło z ziemniakami i surówką jako danie obiadowe oraz na zimno w roli wędliny na kanapki.
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80449
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7736
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 183
Biała Caryca to pyszne ciasto z kremem śmietankowym i dużą ilością chrupiącyc...
Odsłon: 80449
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 7736
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 183
Składniki
Przygotuj marynatę, którą natrzesz mięso. Przełóż do małej miski ketchup, przecier pomidorowy, musztardę, olej i miód. Energicznie wymieszaj do połączenia składników. Teraz dodaj przyprawy czyli cynamon, gałkę muszkatołową i paprykę ostrą. Przełam smak natką pietruszki, może być świeża albo suszona. Posól i popieprz. Wymieszaj wszystko.
Mięso umyj pod bieżącą wodą. Osusz papierowym ręcznikiem.
Mięso w kawałku posól i popieprz z każdej strony. Następnie natrzyj marynatą dokładnie, z każdej strony.
W kolejnym kroku przykryj schab, a następnie umieść go w lodówce na około godzinę.
W tym czasie pokrój cebulę w piórka, a każdy ząbek czosnku przekrój na pół.
Schab przełóż do rękawa. Jeśli zostało ci trochę marynaty, dodaj resztę. Dołóż też cebulę i czosnek.
Z jednej i z drugiej strony dokładnie zwiąż. Zrób dwa nacięcia na końcach rękawa.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Tak piecz przez około 80 minut.
Delikatnie rozetnij worek, uważając, żeby się nie poparzyć. Zostaw w piekarniku jeszcze na 10 minut.
Podawaj z ulubionymi ziemniakami.
Schab możesz też piec bez użycia rękawa w tej samej temperaturze w naczyniu żaroodpornym.