Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dojrzałe śliwki, pachnące pomidory, kawałki soczystego schabu i przyprawy to gwarancja zachwycającego obiadu. Owoce i warzywa podczas pieczenia zamieniają się w gęsty słodko-kwaśny sos, który powoduje, że mięso staje się miękkie, delikatne i kruche. Schab w sosie śliwkowym możesz zaserwować z ziemniakami z wody, ulubioną kaszą lub kopytkami. Danie zasmakuje szczególnie tym, którzy uwielbiają łączyć słodkie, owocowe akcenty z mięsem. Zamiast śliwek możesz także użyć moreli.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój w grubą kostkę. Cebulę obierz i poszatkuj w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż schab ze wszystkich stron (ważne, aby patelnia była bardzo gorąca a obsmażanie odbywało się szybko).
Na patelnię dodaj cebulę, a gdy zacznie się złocić, wlej passatę do mięsa. Zamknij pokrywę patelni i duś około 5-10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek i pokrojone na ósemki śliwki. Jeśli lubisz dodawać alkohol do dań, wlej go w tym momencie i pozwól odparować.
Dopraw schab solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut, aż schab stanie się miękki, a sos ładnie zgęstnieje. Danie podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.