Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab to najczęściej spożywany przez Polaków gatunek mięsa. Zwykle jemy go w postaci smażonych kotletów. Warto jednak wybierać inne sposoby przyrządzania wieprzowiny. Zdecydowanie zdrowszym i równie smakowitym wariantem jest pieczony schab w sosie śmietanowym.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2749
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 731
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2749
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1276
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 731
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 80
Składniki
Pokrój schab na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy z plastrów oprósz solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Odłóż na o najmniej pół godziny, po czym obsmaż krótko po każdej ze stron na niewielkiej ilości oleju.
Pokrój cebulę w kosteczkę i usmaż na połowie masła na złocisty kolor. Dołóż na patelnię resztę masła i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż z pieczarek odparuje woda.
W rondelku podgrzej bulion. Połącz ze śmietaną. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
Zalej zawartość patelni bulionem ze śmietaną. Duś przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową.
Rozłóż plastry schabu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalej sosem śmietanowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj pod przykryciem przez około godzinę.
Gotowy schab w sosie śmietanowym podawaj z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą. Możesz przygotować większą porcję schabu – smakuje wyśmienicie na drugi dzień po odgrzaniu.