Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie połączenie mięsa z owocami? Jeśli tak, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu! Schab z ananasem i serem to genialny sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Robi się go bardzo prosto. Wymaga jednak trochę czasu. Schab przed pieczeniem należy trzymać minimum przez dobę w solance. Po tym czasie nacieramy go marynatą, nadziewamy ananasem, posypujemy serem i do piekarnika. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 845
Składniki
Schab płuczemy pod wodą, następnie nacinamy w kilku miejscach (robimy miejsce na plastry ananasa).
Zabieramy się za solankę. Do garnka wlewamy zimną wodę. Dodajemy sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. W gotowej solance zanurzamy surowe mięso. Odstawiamy na 1-2 dni w chłodne miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy schab z solanki. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z każdej strony.
W misce łączymy oliwę z musztardą, cukrem, solą i pieprzem. Gotową marynatą nacieramy podsmażone mięso, które następnie przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika. Schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy mięso przez kolejne 40 minut.
Ananasa obieramy, kroimy na pół, następnie na plastry. Ze środka wycinamy twardą część. Tak przygotowanego ananasa podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem. W trakcie podsmażania na patelnię wsypujemy cukier i dodajemy sok z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone plastry ananasa studzimy. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy schab z piekarnika, w kieszonki wkładamy plastry ananasa. Schab posypujemy startym, żółtym serem i siekanymi orzechami.
Gotowy schab podajemy z ulubioną kaszą i lekką sałatką ze słodkim dressingiem. Smacznego!