Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab z kością to klasyczne danie, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośników tradycyjnych smaków. Marynata do mięsa to kompozycja wody, mleka, cebuli, majeranku oraz dodatku liścia laurowego. Danie najlepiej podawać z sałatką francuską oraz sosem chimichurri. Przepis pochodzi z 510. odcinka programu "Ewa gotuje".
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36776
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 203
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 396
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36776
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 203
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 396
Składniki
Mleko połączyć z wodą (najlepiej w płaskim naczyniu). Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Przyprawić solą, majerankiem i liściem laurowym. Włożyć plastry schabu. Przykryć i na kilka godzin schować do lodówki.
Przygotowanie sałatki francuskiej. Do dużej miski przecisnąć czosnek. Dodać musztardę, ocet, oliwę, olej, miód i drobno posiekaną papryczkę chili. Dolać trochę wody. Wymieszać. Wrzucić kilka liści szpinaku, roszponkę, rukolę i wszystkie sałaty. Wymieszać z sosem tuż przed podaniem.
Aby przygotować sos chimichurri, zacznij od posiekania natki pietruszki i kolendry. Dodać posiekany czosnek, chili i szalotkę. Dolać ocet i oliwę. Posłodzić miodem. Zblendować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso osuszyć i usmażyć na patelni grillowej – na mocno rozgrzanym maśle. Pokroić w plastry. Ułożyć na sosie chimichurri. Udekorować zestami z cytryny. Podawać z sałatką francuską.