Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla mnie ziemniaki i tymianek to duet doskonały. A w towarzystwie pora i beszamelu??? Nie da się przejść obojętnie. Zapraszam!
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 43
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 57
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26540
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 43
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 57
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26540
Składniki
Mięso delikatnie rozbijamy, doprawiamy i obsmażamy na odrobinie oleju. Dusimy ok 10-15 min. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy na cienkie 0.5 cm plasterki. Mięso zdejmujemy z patelni, a na nią wrzucamy cebulę i por pokrojone w cienkie półplasterki. Dusimy chwilę.
Sos beszamelowy: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Dodajemy zimną śmietankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy mleko w takiej ilości, by sos miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem i warstwowo układamy: * Ziemniaki (na zakładkę) * Plastry schabu * Por z cebulą * Beszamel * Ziemniaki (na zakładkę) * Beszamel * Ziemniaki (ziemniaki na zakładkę) * Beszamel. Każdą ziemniaczaną warstwę solimy, posypujemy pieprzem ziołowym i tymiankiem. Zapiekamy ok 1 godz. w temp. 180 st. C. Smacznego!