Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab to mięso, które trafia na stoły Polaków nawet kilka razy w tygodniu. Nic dziwnego zatem, że w bożonarodzeniowy czas chcemy nadać mu niecodzienną formę. Jedną z bardziej wykwintnych, prawdziwie odświętnych propozycji jest schab zawijany w boczek.
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 79
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 79
Składniki
Przygotuj marynatę z 1-2 łyżek oleju, miodu, musztardy, przeciśniętego przez praskę czosnku, sproszkowanych papryk, pieprzu, ziela angielskiego i soli.
Umyj schab i oczyść z błonek. Przetnij go ślimakowo – tak, by powstał prostokątny płat. Natrzyj mięso marynatą, zroluj, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Namocz żurawinę w wodzie i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę obraną cebulę i zeszklij na oleju. W połowie smażenia dodaj na patelnię tymianek. Usmażoną cebulę wymieszaj z żurawiną i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Rozwiń schab i rozłóż na całej powierzchni (z wolnym marginesem przy zewnętrznym, długim boku) rozsmaruj farsz. Zwiń roladę i zepnij wykałaczkami. Obłóż plastrami boczku. Tak przygotowany schab możesz dodatkowo owinąć sznurkiem. Następnie odstaw go na kilka godzin do lodówki.
Wstaw schab pod przykryciem (w naczyniu żaroodpornym) do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około godzinę. Zdejmij przykrycie, by boczek się zarumienił, i piecz jeszcze 15-20 minut. Schab podawaj gorący lub na zimno, jako dodatek do pieczywa.