Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe Ćwierczakiewiczowej to klasyka polskich obiadów. Mówi się, że to pierwszy opublikowany przepis na ten najbardziej chyba znany, niedzielny obiad. Pochodzi z drugiej połowy XIX wieku, a więc stosunkowo niedawno. Jaki jest sekret tych kotletów? Przede wszystkim chodzi tu o użycie schabu z kością. Szpik wspaniale przekazuje smak i dodaje aromatyczności potrawom. Kluczowe jest także użycie smalcu. Te schabowe są warte grzechu – klasyczne, pyszne, bez nadmiernego kombinowania.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 105
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 159
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2167
Składniki
Mięso oczyść i pokrój tak, by w każdym plastrze znajdowało się mięso i kość. Dobrze rozbij, a następnie dopraw solą i pieprzem.
W głębokim talerzu rozbełtaj jajka widelcem lub trzepaczką. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
Na patelni rozpuść smalec, by przykrywał całą powierzchnię. Każdego kotleta maczaj najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż je na złoto z obu stron.
Schabowe Ćwierczakiewiczowej świetnie pasują do sosów cebulowych czy musztardowych, a także samodzielnie z usmażoną szalotką i ziemniakami.