Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe marynowane w cieście

Schabowe marynowane w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3482

Dodano:

Odsłon: 459

Ciekawy pomysł na schabowe marynowane przez noc /podobno można marynować nawet 2 dni/ w pikantnym cieście.

Składniki

  • kotlety schabowe 5 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • marynata:
  • jajka 2 szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • keczup pikantny 2 łyżki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe rozbijamy i oprószamy z obu stron solą i pieprzem.Do miseczki wbijamy jajka, rozbełtamy je widelcem a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, majeranek, czosnek granulowany, keczup, słodką paprykę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy - marynata powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

  2. Każdego kotleta zanurzamy w marynacie, przekładamy do naczynia w którym będą się marynowały, resztę marynaty wlewamy na wierzch, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety wyjmujemy z marynaty /nie osuszamy ich/ i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Jeśli zamiast chrupiących kotletów prosto z patelni wolimy kotlety miękkie możemy je jeszcze trochę poddusić w garnku: usmażone kotlety przekładamy do garnka przekładając plastrami cebuli i podlewając niewielką ilością wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń