Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe moczone w maślance to idealna alternatywa dla klasycznych kotletów. Mają chrupiącą panierkę, a także są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom w postaci tymianku i czosnku granulowanego.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Przygotuj najpierw schab. Umyj go pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na plastry. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, najlepiej nie bezpośrednio, tylko nakrywając folią. Dzięki temu mięso rozbije się, ale nie porwie na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek schabu posól i popieprz z każdej strony. Cebulę umyj, obierz i posiekaj w piórka. Umieść w naczyniu, najlepiej szklanym zamykanym. Teraz ułóż plasterki schabu na cebuli. Zalej całość maślanką. Pojemnik zamknij i umieść w lodówce najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień wyciągnij mięso, odsącz z marynaty. Mąkę wymieszaj z tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Umieść ją w głębokim talerzu. Jajka rozkłóć w drugim naczyniu, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet schabowy najpierw panieruj w mące, potem jajku, a następnie bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem z obu stron aż mięso zrobi się złote.