Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-01-2025
Co zrobić, aby tradycyjne (i nieco nudne) schabowe nabrały zupełnie nowego smaku? Okazuje się, że drobny zabieg może pomóc ci przełamać obiadową rutynę. Kotlety schabowe moczone w mleku i czosnku z pewnością na stałe wejdą do twojego kulinarnego repertuaru.
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2369
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 214
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 51
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2369
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 214
Składniki
Kotlety schabowe rozbij cienko przy pomocy tłuczka. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa.
Do dużej miski wlej mleko oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dopraw solą i pieprzem. Do miski dodaj mięso, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na całą noc (a przynajmniej na kilka godzin).
Zamarynowane kotlety wyjmij z mleka i lekko osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Zwróć uwagę, aby na mięsie nie było dużych kawałków czosnku.
Pietruszkę posiekaj bardzo drobno i wymieszaj ją z bułką tartą. Kotlety obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej z pietruszką. Schabowe natychmiast smaż na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż zezłocą się z obu stron. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniakami z wody.