Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe poduszki nadziewane serami

Schabowe poduszki nadziewane serami

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4054

Dodano:

Odsłon: 6005

Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami.

Składniki

  • około 700 g schabu bez kości
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g fety
  • 100 g oscypka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa)
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • około 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry grubości dwóch kotletów schabowych (około 2,5 cm). W każdym plastrze robimy w środku nacięcie tak aby utworzyć poduszkę. Delikatnie je rozbijamy (uważając aby nie zrobić dziury). Mięso solimy i pieprzymy.

  2. Ser żółty, mozzarellę i oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie łączymy je z pokruszoną fetą. Dodajemy posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy farsz.
    Tak przygotowanym farszem nadziewamy schabowe poduszki. Każdą z nich spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął.

  3. W wysokiej patelce rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego nasze poduszki i obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podpieczone mięso podlewamy około szklanką wody (tak aby przykryła mięso do połowy). Dorzucamy rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku (nie musimy go obierać), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Podczas duszenia kilkukrotnie obracamy mięso i uzupełniamy wodę. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn.

  4. W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 października 2017 Wyglądają przepysznie i muszę koniecznie zrobić wg Twojego przepisu :)
Mam już nazwę dla nich: "Schabowe 4 sery" ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń