Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie schabu i kapusty kiszonej jest jednym z popularniejszych zestawów w kuchni polskiej. Chrupiące mięso w duecie z aromatyczną kapustą podaną na ciepło to świetny pomysł na obiad. Schab możesz zastąpić mięsem drobiowym lub rybą, a do kapusty dodaj ulubione suszone zioła.
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9920
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1731
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9920
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1731
Składniki
Danie zacznij od przygotowania kapusty. Zalej grzyby wodą i zostaw najlepiej na całą noc. Po czym pokrój je w paseczki. Wypłucz kapustę pod bieżącą wodą, odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą (także wodą po moczeniu grzybów), dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj kapustę około 20 minut, następnie dodaj pokrojone grzyby, startą na tarce jarzynowej marchewkę, zioła i gotuj jeszcze kolejne 40 minut na średnim ogniu. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Na oleju rozgrzej posiekaną drobno cebulkę, a jeśli preferujesz gęstszą kapustę, dodaj też mąkę i masło oraz zrób zasmażkę. Wymieszaj cebulkę z kapustą, przykryj garnek pokrywką i odstaw.
Schab umyj, osusz i pokrój w plasterki. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem z obydwu stron, po czym oprósz solą i pieprzem. Przygotuj dwie miseczki – do jednej wbij jajka i roztrzep, a do drugiego wsyp bułkę tartą. Sukcesywnie obtaczaj kotlety w jajku i bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż mięso z obydwu stron na złoty kolor, a potem odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone kotlety możesz podać na półmisku z ciepłą kapustą kiszoną lub podać te dwa elementy dania oddzielnie. Do całości będą pasowały ziemniaki z wody, kopytka lub puree ziemniaczane.