Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowy to podstawa polskiej kuchni w moim mniemaniu. Całkiem dawno temu miałam schabowy z kością, a że "chodził za mną" od jakiegoś czasu, postanowiłam zrobić przy pierwszej nadarzającej się okazji zobaczenia schabu z kością w sklepie.
Patelnia, nóż, deska do krojenia, młotek kuchenny, 2 miseczki, widelec
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17409
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1104
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6309
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 588
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17409
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1104
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6309
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 588
Składniki
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Nie solimy, bo zioła zastąpią sól i kotlety będą za słone.
Przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy równe ilości ziół w zależności od ilości bułki tartej. Może być po szczypcie.
Przygotowujemy jajko do obtoczenia: wybijamy jajko do miski, roztrzepujemy widelcem i dodajemy pieprz oraz paprykę i znów dobrze roztrzepujemy.
Kotlety najpierw dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie przenosimy do bułki tartej i delikatnie dociskamy palcami, aby bułka przystała do mięsa. Odkładamy na deskę.
Rozgrzewamy olej na patelni i kładziemy kotlety smażąc po 2 minuty na każdej stronie na średnim ogniu. Na początku ogień powinien być duży, potem zmniejszamy, aby nie spalić kotletów.
Podajemy z ziemniakami oraz wybraną surówką.