Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy w pikantnej panierce:

Schabowy w pikantnej panierce:

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 2721

Dodano:

Odsłon: 3703

Większość z nas już wie, że kotlety moczone w mleku z dodatkiem cebuli są kruche, mięciutkie i wyjątkowo smaczne.

Składniki

  • kawałek schabu środkowego
  • 1/2 litra kefiru, jogurtu bądź mleka
  • 1 cebula
  • Panierka:
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki czerwonej czubricy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka zmielonych, suszonych pomidorów
  • Dodatkowo:
  • 3 jajka do panierki
  • smalec do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Schab pociąć na plastry, lekko rozbić i przełożyć do miski. Zalać kefirem. Dodać pokrojoną w cząstki cebulę. Odstawić na kilka godzin.
    Wyjąć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić solą i pieprzem .




  2. Jajka roztrzepać widelcem. Można doprawić jeszcze solą.
    Składniki panierki przesypać do większej miski i dokładnie rozmieszać. Spróbować czy panierka nie będzie dla nas zbyt ostra. Jeśli nie- można dodać jeszcze słodkiej papryki.
    Każdy kotlet zanurzać w jajkach a następnie w ostrej panierce.
    Smażyć na średnim ogniu, koniecznie na smalcu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń