Do góry

Dania główne Przepis na:

Schrzanione a'la gołąbki

Schrzanione a'la gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 19779

Dodano:

Odsłon: 3639

Dobrze przyprawione chrzanem mięso, zawinięte w liście chrzanowe z sosem chrzanowym. Bardzo pyszne danie.

Składniki

  • mięso mielone 500 g
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta 25 g
  • bulion mięsny ok. 1,5-2 l
  • pieprz 1 płaska łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • chrzan tarty ( ze słoika ) ok. 5 łyżeczek
  • 1 jajko
  • musztarda 1 łyżeczka
  • śmietana 18 % 100 g
  • mąka 1,5 łyżki
  • gałązki majeranku
  • młode większe liście chrzanu kilkanaście sztuk
  • kilka większych i starszych liści chrzanu
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schrzanione a'la gołąbki

Przygotowanie

  1. Liście chrzanu opłukać i wyciąć zgrubiałą część, nie uszkadzając liści.
    Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, 2 łyżeczki chrzanu, posiekaną cebulę.
    Wsypujemy bułkę tartą, zalewamy ją 4-5 łyżkami bulionu i dokładnie mieszamy dłonią.
    Na blacie rozkładamy liść chrzanu na końcówkę nakładamy łyżeczką mięso i zwijamy 2 razy.
    Dla pewności w miejscu łączenia wbijamy wykałaczkę.
    Boki zostawiłam otwarte.

  2. Na spód szerokiego saganka kładziemy większe liście chrzanu, potem układamy gołąbki.
    Wszystko zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
    Bulionu tyle żeby pokrył gołąbki.
    Śmietanę mieszamy z mąką z hartujemy gorącym bulionem z gołąbków.
    Po 30-40 minutach dodajemy do bulionu śmietanę z mąką, 2 -3 łyżeczki chrzanu, musztardę, gałązkę majeranku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
    Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 lipca Pysznie to wymyslilas! podwojnie schrzanione!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 26 lipca Takiego schrzanionego gołąbka chętnie bym zjadła,pycha:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 lipca E tam, schrzanione, przecież są pyszne :D
Ja ostatnimi czasy często robiłem ryby na grillu w liściach chrzanu i też były dodawane do mięsa.
Świetny pomysł z tym potrójnym chrzanem :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 23 lipca FoosSafari, przykro mi że Tobie wyszedł papier, bo moje wyszły idealnie.
Młode liście gotowane w bulionie z dodatkowym chrzanem są miękkie i pachnące chrzanem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FoodSafari 23 lipca Bardzo lubię, ale w kiszonych liściach chrzanu. Ze świeżych raz robiłam i mimo długiego duszenia były jak papier, kiszone natomiast przypominają dolmades z liści winogron. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agafia 23 lipca Bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń