Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto idealny deser na gorące dni. Prosty i orzeźwiający serniczek pistacjowy z truskawkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią połączenie orzechów i owoców. Lekki, delikatny i wyjątkowo pyszny. Nikt mu się nie oprze.
Tortownica o średnicy 22 cm
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1177
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1177
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 100
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 37
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1023
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu do ciasta. Herbatniki zmiksuj w taki sposób, aby miały konsystencję proszku. Masło rozpuść w małym rondelku, a następnie połącz obydwa składniki. Masa powinna mieć formę mokrego piasku. Wyłóż naczynie do pieczenia wyłożone papierem powstałym ciasteczkowym spodem. Dokładnie wypełnij formę korzystając z silikonowej szpatułki lub łyżki. Dookoła ułóż przekrojone na pół truskawki, tak aby utworzyły ściankę. Włóż naczynie do lodówki.
Teraz pora na przygotowanie masy pistacjowej. Mocno schłodzoną śmietanę wraz z mascarpone umieść w misie miksera. Zacznij ubijać na średnich obrotach, a następnie zwiększ do maksymalnych. Kiedy masa zacznie robić się sztywna i gęsta, dodaj cukier puder. Miksuj krótko, aby śmietana się nie przebiła.
Dodaj krem pistacjowy i wymieszaj.
W szklance umieść żelatynę i chłodną wodę. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Potem podgrzej ją np. w mikrofali, dosłownie chwilę, aby się rozpuściła. Kiedy się ostudzi, dodaj do niej łyżkę masy serowej. Wymieszaj. Po tym kroku możesz już połączyć żelatynę z pozostałymi składnikami. Zmiksuj krótko, tylko do wymieszania składników.
Na schłodzony spód z truskawkami wyłóż masę. Włóż całość do lodówki na kilka godzin, aby ciasto stężało. Na koniec udekoruj truskawkami.