Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z musem truskawkowym to idealny deser na upalne i słoneczne dni. Całość jest mocno owocowa i waniliowa. Najlepiej smakuje, gdy bardzo dobrze je schłodzicie - wówczas staje się jeszcze bardziej orzeźwiające.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3882
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3848
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 415
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3882
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3848
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 415
Składniki
Przygotuj spód. W misce wymieszaj ze sobą żółtka z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miękkie masło i połącz ze sobą składniki. Wsyp mąkę oraz sól. Zmiksuj całość na wolnych obrotach. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto. Formę wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie piecz w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą. Odstaw do całkowitego ostudzenia. W misce utrzyj serek homogenizowany z cukrem i wanilią. Wlej cienkim strumyczkiem żelatynę i dobrze wymieszaj. Truskawki umyj i usuń szypułki. Podziel je na połowy i postaw je wokół obręczy tortownicy, na sztorc. Zalej spód i owoce przygotowaną wcześniej warstwą serową. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę rozpuść z ciepłą wodą. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj je na gładką masę za pomocą blendera lub robota kuchennego. Przecedź mus przez sito, by pozbyć się pestek. Przełóż gładką masę do garnka. Do truskawek dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj całość na wolnym ogniu. Zdejmij i odstaw do przestudzenia na ok. 30 minut.
Do musu truskawkowego dodaj żelatynę i całość wymieszaj. Odstaw na kolejne 30 minut, do całkowitego przestygnięcia. Mus wylej na sztywny już wierzch ciasta i wyrównaj. Wstaw je do lodówki na co najmniej 3 godziny. Sernik z musem truskawkowym podawaj na zimno, po udekorowaniu krojonymi truskawkami.