Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto może uchodzić za najbardziej wilgotne i kremowe ze wszystkich szarlotek, ponieważ nie zawiera kruchego ciasta, a ciasteczkowy spód, aromatyczne jabłkowe nadzienie i lekką warstwę serową. Tak powstała seroszarlotka, której każdy kęs rozpływa się w ustach. Aby ciasto cieszyło nie tylko podniebienie, ale też oko - wierzch seroszarlotki zdobią urocze róże wykonane z karmelizowanych plasterków jabłek. Wypróbuj ten przepis koniecznie, a domownicy i goście będą zachwyceni.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 49
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 86
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 117
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 49
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 86
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 117
Składniki
Pokrusz ciasteczka na piasek (możesz włożyć je do woreczka strunowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). Wymieszaj ciasteczka z płynnym masłem i wyłóż na spód tortownicy (ok. 23 cm), następnie wyrównaj i ugnieć łyżką.
Zostaw ok. 5 jabłek, a pozostałe obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż jabłka do garnka z grubym dnem, zasyp około 2-3 łyżkami cukru i zalej ok. 80 ml wody. Możesz dosypać szczyptę cynamonu. Gotuj jabłka ok. 30 minut na średnim ogniu od czas do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Możesz też użyć gotowych jabłek ze słoika.
Ser utrzyj na gładką masę z ok. 100 g cukru, dodaj ekstrakt waniliowy i 2 żółtka. W osobnej misce ubij białka, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Na ciasteczkowy spód wyłóż nadzienie jabłkowe, na nie masę serową, rozprowadź i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-55 minut. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiach.
W czasie pieczenia ciasta obierz pozostawione jabłka, pokrój w plasterki, włóż do garnka, zasyp 2-3 łyżkami cukru, dodaj szczyptę cynamonu, podlej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Gdy jabłka są jeszcze ciepłe, ułóż nich różyczki wokół brzegów seroszarlotki. Ciasto podawaj z filiżanką czarnej herbaty.