Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zastanawiasz się co podać na szybki i smaczny wakacyjny obiad to polecam serowe kluseczki z dodatkiem truskawek. To danie przygotowuje się naprawdę ekspresowo i smakuje każdemu niejadkowi:)
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 304
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 101
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 41
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 304
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 101
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 41
Składniki
Truskawki /ilość wg uznania/ oczyszczamy z szypułek, kroimy na połówki lub ćwiartki i zasypujemy cukrem /do smaku/ - odstawiamy na 15-20 min. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy mąkę, wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy dwa wałeczki i kroimy małe kluseczki /podobnie jak kopytka/. W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli. Do wrzącej wody wrzucamy porcję /połowę/ klusek i na małym ogniu gotujemy 3 min od wypłynięcia. W małym rondelku rozgrzewaamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Porcje odsączonych klusek układamy na talerzu, polewamy masłem z bułką tartą i podajemy z truskawkami.