Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami, przygotowane z ciasta ziemniaczano-twarogowego.
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 616
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 34009
Szukasz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Pyszna zapiekanka z ziemnia...
Odsłon: 33728
Pyszne i lekka galaretka z kurczaka, idealna przekąska na imprezę lub inne ok...
Odsłon: 34103
Dobre ciasto takie proste w wykonaniu a smaczne jest. Lubię ciasta z owocami,...
Odsłon: 36161
Pączki wyglądają i smakują jak z cukierni . Spróbujcie koniecznie ten przepis
Odsłon: 49141
Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret...
Odsłon: 34009
Szukasz pomysłu na obiad, oto przepis dla Ciebie. Pyszna zapiekanka z ziemnia...
Odsłon: 33728
Pyszne i lekka galaretka z kurczaka, idealna przekąska na imprezę lub inne ok...
Odsłon: 34103
Dobre ciasto takie proste w wykonaniu a smaczne jest. Lubię ciasta z owocami,...
Odsłon: 36161
Pączki wyglądają i smakują jak z cukierni . Spróbujcie koniecznie ten przepis
Odsłon: 49141
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach. Odcedzić, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać około 1 łyżeczki soli, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać ręką, aż będzie jednolite, sprężyste i nie będzie kleić się do dłoni. W razie potrzeby można powoli dodawać mąkę pszenną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Najlepiej nacinać owoce w taki sposób, aby można było wyjąć pestkę, ale połówki śliwek pozostaną złączone.
Ciasto przygotowane w pierwszym etapie należy podzielić na cztery równe części. Każdą z nich podzielić również na cztery części. W ten sposób uzyskujemy 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek po kolei rozpłaszczyć dłonią na posypanym mąką blacie i nadziać całą śliwką. Knedle formować w kulki.
Knedle podzielić na trzy partie. Każdą po kolei wrzucać na osolony wrzątek. Płyta grzewcza powinna być ustawiona na największą moc. Po chwili od wrzucenia delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem, czekając aż knedle wypłyną na powierzchnię, wtedy zdjąć pokrywkę i zmniejszyć moc, aby woda nie kipiała. Gotować około 10 minut.
Podawać na ciepło, posypane cukrem i cynamonem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Żeberka ze zdrową sałatką.
Dania główne
Tortilla z mielonym indykiem
Dania główne
Lasagne ognista salsa
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 1381
Żeberka ze zdrową sałatką.
Smaczne danie ze zdrową sałatką.
Odsłon: 31