Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami, przygotowane z ciasta ziemniaczano-twarogowego.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 456
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1144
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5855
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1148
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1229
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 456
Obiecuje Ci, że po przygotowaniu w domu tego kapslona zrezygnujesz z tych na...
Odsłon: 1144
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na baz...
Odsłon: 5855
Ten przepis na kaczkę z frytkownicy beztłuszczowej pozwala przyrządzić wykwin...
Odsłon: 1148
Bigos można przygotować w wersji „na bogato”, poświęcając mu nawet kilka godz...
Odsłon: 1229
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach. Odcedzić, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać około 1 łyżeczki soli, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać ręką, aż będzie jednolite, sprężyste i nie będzie kleić się do dłoni. W razie potrzeby można powoli dodawać mąkę pszenną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Najlepiej nacinać owoce w taki sposób, aby można było wyjąć pestkę, ale połówki śliwek pozostaną złączone.
Ciasto przygotowane w pierwszym etapie należy podzielić na cztery równe części. Każdą z nich podzielić również na cztery części. W ten sposób uzyskujemy 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek po kolei rozpłaszczyć dłonią na posypanym mąką blacie i nadziać całą śliwką. Knedle formować w kulki.
Knedle podzielić na trzy partie. Każdą po kolei wrzucać na osolony wrzątek. Płyta grzewcza powinna być ustawiona na największą moc. Po chwili od wrzucenia delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem, czekając aż knedle wypłyną na powierzchnię, wtedy zdjąć pokrywkę i zmniejszyć moc, aby woda nie kipiała. Gotować około 10 minut.
Podawać na ciepło, posypane cukrem i cynamonem.