Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ze śliwkami, przygotowane z ciasta ziemniaczano-twarogowego.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17841
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 472
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5482
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2854
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17841
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 472
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5482
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2854
Składniki
Ziemniaki ugotować w łupinach. Odcedzić, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Dodać około 1 łyżeczki soli, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać ręką, aż będzie jednolite, sprężyste i nie będzie kleić się do dłoni. W razie potrzeby można powoli dodawać mąkę pszenną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Najlepiej nacinać owoce w taki sposób, aby można było wyjąć pestkę, ale połówki śliwek pozostaną złączone.
Ciasto przygotowane w pierwszym etapie należy podzielić na cztery równe części. Każdą z nich podzielić również na cztery części. W ten sposób uzyskujemy 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek po kolei rozpłaszczyć dłonią na posypanym mąką blacie i nadziać całą śliwką. Knedle formować w kulki.
Knedle podzielić na trzy partie. Każdą po kolei wrzucać na osolony wrzątek. Płyta grzewcza powinna być ustawiona na największą moc. Po chwili od wrzucenia delikatnie zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem, czekając aż knedle wypłyną na powierzchnię, wtedy zdjąć pokrywkę i zmniejszyć moc, aby woda nie kipiała. Gotować około 10 minut.
Podawać na ciepło, posypane cukrem i cynamonem.