Do góry

Dania główne Przepis na:

Sezonowa lazania

Sezonowa lazania

Autor:

Przepisów i artykułów: 500 Ocena: 6233

Dodano:

Odsłon: 1797

W mojej lazanii nie mogło zabraknąć sezonowych warzyw, takich jak cukinia i dynia no i oczywiście mięsa.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 cukinii średniej
  • 1/4 średniej dyni
  • 80 g. mięsa mielonego
  • średni słoik przecieru pomidorowego domowego
  • 2 pomidory ,1/2 papryki
  • 1 główka czosnku, 1 cebula
  • bazylia 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, oregano i łyżka
  • sól, pieprz mielony
  • kilka łyżek oliwki, 300 g. sera żółtego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i posypujemy solą i odrobina przypraw. Wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki i pokrojoną cukinię.
    Cebulę i czosnek szatkujemy, kładziemy na patelni, dodajemy oliwę i przyprawy. Należy lekko podsmażyć i dołożyć pomidory i paprykę a na końcu mięso mielone. Wszystko razem mieszać i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Do gotowego i miękkiego mięsa wlać domowy przecier pomidorowy. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowane mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego na ziemniaki. Następnie pokrojoną cukinię, dynię. Każdą warstwę posypujemy przyprawami i solimy.
    Na wierzch układamy pokrojoną w paski dynię. Ścieramy ser żółty.

    Naczynie przykrywamy i pieczemy 50 minut w 160*

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń