Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten łatwy i szybki przepis na shaormę z kurczaka pozwoli ci przygotować domowego kebaba, wrapa czy pitę. Własnoręcznie komponowana mieszanka przypraw bije na głowę każdą sklepową czy dostępną w punktach fast food. Całość jest aromatyczna, rozpływająca się w ustach i niezwykle soczysta. Idealny czas pieczenia sprawia, że mięso nie jest przesuszone, ale chrupiące i idealnie zezłocone. Kurczaka podawaj z dodatkiem pieczywa lub ryżu, jak tylko jest co wygodnie.
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1825
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 210
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6310
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 99
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1825
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 210
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6310
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę o podobnych rozmiarach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce.
W dużej misce umieść mięso, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj razem i odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Ułóż kurczaka na ruszcie od piekarnika z funkcją grilla. Wstaw mięso do pieca nastawionego na najwyższą temperaturę i piecz przez ok. 16-18 minut lub do ładnego zrumienienia.
Alternatywnie możesz kurczaka usmażyć na zwykłym grillu lub na patelni.
Shaormę z kurczaka podawaj z ulubionym sosem jogurtowym, pomidorowym lub chili. Najlepiej sprawdza się w chlebku pita lub w tortilli, z dodatkiem warzyw i sałaty.