Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten łatwy i szybki przepis na shaormę z kurczaka pozwoli ci przygotować domowego kebaba, wrapa czy pitę. Własnoręcznie komponowana mieszanka przypraw bije na głowę każdą sklepową czy dostępną w punktach fast food. Całość jest aromatyczna, rozpływająca się w ustach i niezwykle soczysta. Idealny czas pieczenia sprawia, że mięso nie jest przesuszone, ale chrupiące i idealnie zezłocone. Kurczaka podawaj z dodatkiem pieczywa lub ryżu, jak tylko jest co wygodnie.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 53
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 675
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 454
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 125
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 53
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 675
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 454
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 125
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę o podobnych rozmiarach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce.
W dużej misce umieść mięso, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj razem i odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Ułóż kurczaka na ruszcie od piekarnika z funkcją grilla. Wstaw mięso do pieca nastawionego na najwyższą temperaturę i piecz przez ok. 16-18 minut lub do ładnego zrumienienia.
Alternatywnie możesz kurczaka usmażyć na zwykłym grillu lub na patelni.
Shaormę z kurczaka podawaj z ulubionym sosem jogurtowym, pomidorowym lub chili. Najlepiej sprawdza się w chlebku pita lub w tortilli, z dodatkiem warzyw i sałaty.