Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten łatwy i szybki przepis na shaormę z kurczaka pozwoli ci przygotować domowego kebaba, wrapa czy pitę. Własnoręcznie komponowana mieszanka przypraw bije na głowę każdą sklepową czy dostępną w punktach fast food. Całość jest aromatyczna, rozpływająca się w ustach i niezwykle soczysta. Idealny czas pieczenia sprawia, że mięso nie jest przesuszone, ale chrupiące i idealnie zezłocone. Kurczaka podawaj z dodatkiem pieczywa lub ryżu, jak tylko jest co wygodnie.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17992
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5340
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 1222
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 238
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 240
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17992
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5340
Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. Nic dzi...
Odsłon: 1222
Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...
Odsłon: 238
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 240
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę o podobnych rozmiarach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek zetrzyj na tarce.
W dużej misce umieść mięso, cebulę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj razem i odstaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Ułóż kurczaka na ruszcie od piekarnika z funkcją grilla. Wstaw mięso do pieca nastawionego na najwyższą temperaturę i piecz przez ok. 16-18 minut lub do ładnego zrumienienia.
Alternatywnie możesz kurczaka usmażyć na zwykłym grillu lub na patelni.
Shaormę z kurczaka podawaj z ulubionym sosem jogurtowym, pomidorowym lub chili. Najlepiej sprawdza się w chlebku pita lub w tortilli, z dodatkiem warzyw i sałaty.