Do góry

Dania główne Przepis na:

Siekane kotleciki drobiowe

Siekane kotleciki drobiowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 476 Ocena: 3402

Dodano:

Odsłon: 12280

Siekane kotleciki drobiowe to pomysł na smaczny obiad z piersi kurczaka inny niż tradycyjne kotlety w panierce.

Składniki

  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • ok. 0,5 łyzeczki przyprawy gyros
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Siekane kotleciki drobiowe

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie pokroiłam mięso w drobniutką kosteczkę i przełożyłam do miski. Do mięsa dosypałam mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz do smaku, roztarty majeranek i przyprawę gyros. Dodałam majonez, ser i jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszałam. Miseczkę przykryłam i odstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso wyjęłam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Metalową łyżką nabierałam porcje mięsa i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując i nadając im kształt płaskich kotlecików. Kotleciki smażyłam kilka minut z obu stron, aż nabrały ładnego złocistego koloru. Usmażone naleśniki wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami czy ryżem oraz ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń