Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Znajdziesz w nich pyszne warzywa i aromatyczne zioła, które uzupełniają całe danie. Kotleciki możesz podawać w ramach ciepłej kolacji lub obiadu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7256
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7256
Składniki
Filety z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników.
Cebulę obierz, posiekaj drobno.
Pokrój w drobną kostkę także paprykę czerwoną i pieczarki.
Teraz czas na połączenie wszystkich składników w jedną zwartą masę. Wymieszaj energicznie w średniej misce jajka i mąkę.
Dołóż do masy cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki.
Odsącz groszek z zalewy i dodaj do mięsa z warzywami. Do masy dosyp także ser żółty starty na tarce.
Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku.
Zamieszaj całość łyżką, w taki sposób, aby składniki rozłożyły się równomiernie.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj przygotowaną masę, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Smaż tak samo jak placki ziemniaczane, z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.
Tak przygotowane siekane kotleciki drobiowe z groszkiem możesz podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.