Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Znajdziesz w nich pyszne warzywa i aromatyczne zioła, które uzupełniają całe danie. Kotleciki możesz podawać w ramach ciepłej kolacji lub obiadu.
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 puszka groszku,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 30 g mąki pszennej,
- 100 g sera żółtego twardego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka w proszku,
- odrobina tłuszczu do smażenia
Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 puszka groszku,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 30 g mąki pszennej,
- 100 g sera żółtego twardego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka w proszku,
- odrobina tłuszczu do smażenia

Etapy przygotowania
Filety z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Pokrój w drobną kostkę także paprykę czerwoną i pieczarki.
Teraz czas na połączenie wszystkich składników w jedną zwartą masę. Wymieszaj energicznie w średniej misce jajka i mąkę. Dołóż do masy cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki.
Odsącz groszek z zalewy i dodaj do mięsa z warzywami. Do masy dosyp także ser żółty starty na tarce. Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku. Zamieszaj całość łyżką, w taki sposób, aby składniki rozłożyły się równomiernie.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj przygotowaną masę, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Smaż tak samo jak placki ziemniaczane, z jednej i z drugiej strony do zarumienienia. Tak przygotowane siekane kotleciki drobiowe z groszkiem możesz podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147



Składniki
- 500 g filetów z kurczaka,
- 1 puszka groszku,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 100 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 30 g mąki pszennej,
- 100 g sera żółtego twardego,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka w proszku,
- odrobina tłuszczu do smażenia
Filety z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem, odstaw na czas przygotowywania pozostałych składników. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Pokrój w drobną kostkę także paprykę czerwoną i pieczarki.
Teraz czas na połączenie wszystkich składników w jedną zwartą masę. Wymieszaj energicznie w średniej misce jajka i mąkę. Dołóż do masy cebulę, paprykę czerwoną i pieczarki.
Odsącz groszek z zalewy i dodaj do mięsa z warzywami. Do masy dosyp także ser żółty starty na tarce. Dopraw całość solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku. Zamieszaj całość łyżką, w taki sposób, aby składniki rozłożyły się równomiernie.
Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Nakładaj przygotowaną masę, powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Smaż tak samo jak placki ziemniaczane, z jednej i z drugiej strony do zarumienienia. Tak przygotowane siekane kotleciki drobiowe z groszkiem możesz podawać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.