Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do przygotowania skrzydełka z kurczaka w marynacie ketchupowo-majonezowej pieczone wraz z warzywami, które podawać można z wieloma ulubionymi dodatkami np. gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz wszelkiego rodzaju sałatkami i surówkami.
Składniki
Do miski dodać 6 łyżek ketchupu pikantnego, 4 łyżki majonezu, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczkę wegety, 1 łyżeczkę soli oraz 1 łyżeczkę pieprzu i dokładnie wymieszać. Skrzydełka z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i włożyć do miski z marynatą. Wymieszać, aby marynata pokryła mięso z każdej strony. Odstawić na 15 minut.
Marchewki oraz pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w plastry lub półplastry. Por obrać z wierzchnich liści, opłukać i również pokroić. Tak przygotowane warzywa rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie na warzywach poukładać wcześniej zamarynowane skrzydełka z kurczaka. Na każdym skrzydełku położyć po kawałku masła.
Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć folię. Piec kolejne ok. 20 minut - aby skrzydełka z kurczaka mogły się ładnie podpiec. Gotowe, pyszne skrzydełka z kurczaka z warzywami podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!