Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka kurczaka w pomarańczach

Przepis dnia 2019-03-23
Skrzydełka kurczaka w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 978

Idziemy o zakład, że w waszych zamrażarkach znajdzie się wiele produktów, z których przyrządzić można niesamowity obiad. Tym razem wylosowaliśmy skrzydełka.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 ml soku z pomarańczy
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dzielimy na kawałki.
    Szalotki kroimy w krążki, czosnek siekamy.
    W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy. Następnie dodajemy szalotki, smażymy dalej, czosnek, smażymy jeszcze chwilę, zalewamy sokiem z pomarańczy i bulionem. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu przez 10 min.
    Następnie dodajemy zioła, cukier, paprykę, dusimy chwilę na wolnym ogniu.
    Mąkę mieszamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń