Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka na ryżu.

Skrzydełka na ryżu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 299 Ocena: 1364

Dodano:

Odsłon: 436

Dziś u mnie spadł pierwszy śnieg, więc gdy wstałam wymyśliłam sobie inny obiad niż zawsze, mam nadzieję że przypadnie wam do gustu. Jest trochę pracy przy tym daniu zwłaszcza przy pieczeniu bo dość długo ale efekt końcowy wow, polecam.

Składniki

  • 900 g skrzydełek kurzych,
  • 1,5 szklanki ryżu,
  • 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 - 2 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
  • 2 cebule ( ja dałam żółtą i czerwoną ),
  • szczypta ziół prowansalskich.
  • sos : 2,5 szklanki wody,
  • 0,5 masła,
  • 5 łyżek keczupu ( dałam swój ),
  • 1 łyżeczka cukru.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć.

  2. Dodać przyprawy, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, drobno pokrojony czosnek, olej oraz jarzynkę.

  3. Wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.

  4. Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż.

  5. Na ryżu ułożyć pokrojoną w kółka cebulę.

  6. W międzyczasie przygotować sos, w wodzie rozpuścić masło, keczup i cukier.

  7. Na ryżu z cebulą ułożyć skrzydełka.

  8. Zalać sosem przygotowanym wcześniej.

  9. Wstawić do piekarnika ustawić na 190 stopni i piec 1 i 45 minut co jakiś czas przekręcając skrzydełka.

  10. Podawać z ulubioną surówką, u mnie akurat moje ukochane opieńki w occie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń