Dziś u mnie spadł pierwszy śnieg, więc gdy wstałam wymyśliłam sobie inny obiad niż zawsze, mam nadzieję że przypadnie wam do gustu. Jest trochę pracy przy tym daniu zwłaszcza przy pieczeniu bo dość długo ale efekt końcowy wow, polecam.
Skrzydełka na ryżu.
Składniki
- 900 g skrzydełek kurzych,
- 1,5 szklanki ryżu,
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 - 2 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
- 2 cebule ( ja dałam żółtą i czerwoną ),
- szczypta ziół prowansalskich.
- sos : 2,5 szklanki wody,
- 0,5 masła,
- 5 łyżek keczupu ( dałam swój ),
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki
- 900 g skrzydełek kurzych,
- 1,5 szklanki ryżu,
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 - 2 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
- 2 cebule ( ja dałam żółtą i czerwoną ),
- szczypta ziół prowansalskich.
- sos : 2,5 szklanki wody,
- 0,5 masła,
- 5 łyżek keczupu ( dałam swój ),
- 1 łyżeczka cukru.

Etapy przygotowania
Skrzydełka umyć i osuszyć.

Dodać przyprawy, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, drobno pokrojony czosnek, olej oraz jarzynkę.

Wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.

Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż.

Na ryżu ułożyć pokrojoną w kółka cebulę.

W międzyczasie przygotować sos, w wodzie rozpuścić masło, keczup i cukier.

Na ryżu z cebulą ułożyć skrzydełka.

Zalać sosem przygotowanym wcześniej.

Wstawić do piekarnika ustawić na 190 stopni i piec 1 i 45 minut co jakiś czas przekręcając skrzydełka.

Podawać z ulubioną surówką, u mnie akurat moje ukochane opieńki w occie.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 930

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 317
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 930

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 317



Składniki
- 900 g skrzydełek kurzych,
- 1,5 szklanki ryżu,
- 1 łyżka papryki słodkiej czerwonej w proszku,
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 - 2 łyżki ulubionej przyprawy w formie jarzynki,
- 2 cebule ( ja dałam żółtą i czerwoną ),
- szczypta ziół prowansalskich.
- sos : 2,5 szklanki wody,
- 0,5 masła,
- 5 łyżek keczupu ( dałam swój ),
- 1 łyżeczka cukru.
Skrzydełka umyć i osuszyć.
Dodać przyprawy, pieprz cytrynowy, paprykę słodką, zioła prowansalskie, drobno pokrojony czosnek, olej oraz jarzynkę.
Wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż.
Na ryżu ułożyć pokrojoną w kółka cebulę.
W międzyczasie przygotować sos, w wodzie rozpuścić masło, keczup i cukier.
Na ryżu z cebulą ułożyć skrzydełka.
Zalać sosem przygotowanym wcześniej.
Wstawić do piekarnika ustawić na 190 stopni i piec 1 i 45 minut co jakiś czas przekręcając skrzydełka.
Podawać z ulubioną surówką, u mnie akurat moje ukochane opieńki w occie.