Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te skrzydełka to mój hit! Po raz pierwszy zrobiłam je jakieś 16 lat temu. Od tego czasu zmodyfikowałam je tylko o tyle, że do panierki dodaję parmezan. Czasem robię też sosy inne niż czosnkowy. Ale zawsze są tak samo wspaniałe – nawet na zimno – jeśli uda się cokolwiek zachować przed domowymi łasuchami :)
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 139
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 40
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 262
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 736
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 139
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 40
Składniki
Skrzydełka kroimy na pół, myjemy, osuszamy. Sól, pieprz, paprykę mieszamy i posypujemy skrzydełka. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w misce i mieszamy z tartym parmezanem. Jajka roztrzepujemy w kolejnej misce. Mąkę wsypujemy do trzeciej miski. Przyprawione skrzydełka obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w rozdrobnionych płatkach wymieszanych z parmezanem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym i curry.
Sos czosnkowy Mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Sos curry Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Cebulę z curry przekładamy do zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i piepr