Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te skrzydełka to mój hit! Po raz pierwszy zrobiłam je jakieś 16 lat temu. Od tego czasu zmodyfikowałam je tylko o tyle, że do panierki dodaję parmezan. Czasem robię też sosy inne niż czosnkowy. Ale zawsze są tak samo wspaniałe – nawet na zimno – jeśli uda się cokolwiek zachować przed domowymi łasuchami :)
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 484
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 654
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1086
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 110
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 181
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6036
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 484
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 654
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1086
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 110
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 181
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6036
Składniki
Skrzydełka kroimy na pół, myjemy, osuszamy. Sól, pieprz, paprykę mieszamy i posypujemy skrzydełka. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w misce i mieszamy z tartym parmezanem. Jajka roztrzepujemy w kolejnej misce. Mąkę wsypujemy do trzeciej miski. Przyprawione skrzydełka obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w rozdrobnionych płatkach wymieszanych z parmezanem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym i curry.
Sos czosnkowy Mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Sos curry Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Cebulę z curry przekładamy do zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i piepr