Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te skrzydełka to mój hit! Po raz pierwszy zrobiłam je jakieś 16 lat temu. Od tego czasu zmodyfikowałam je tylko o tyle, że do panierki dodaję parmezan. Czasem robię też sosy inne niż czosnkowy. Ale zawsze są tak samo wspaniałe – nawet na zimno – jeśli uda się cokolwiek zachować przed domowymi łasuchami :)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 107
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 177
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 31
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 107
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 177
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 31
Składniki
Skrzydełka kroimy na pół, myjemy, osuszamy. Sól, pieprz, paprykę mieszamy i posypujemy skrzydełka. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w misce i mieszamy z tartym parmezanem. Jajka roztrzepujemy w kolejnej misce. Mąkę wsypujemy do trzeciej miski. Przyprawione skrzydełka obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w rozdrobnionych płatkach wymieszanych z parmezanem. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym i curry.
Sos czosnkowy Mieszamy jogurt z majonezem, przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Sos curry Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodajemy curry, mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Cebulę z curry przekładamy do zimnego jogurtu i dokładnie mieszamy. Do smaku dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz sól i piepr