Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki temu przepisowi przygotujesz prawdziwy śląski obiad, którego nie odmówiłby żaden hanys, a nawet dziołszka. Obiad składa się z rolady wołowej, faszerowanej boczkiem i ogórkiem kiszonym, klusków śląskich i duszonej kapusty. W zależności od preferencji i okoliczności podaje się modrą (czerwoną) lub białą, klasyczną kapustę. Całość otacza pyszny sos o bogatym smaku. Obiad najlepiej wykonać według kolejności sugerowanej w przepisie, żeby kluski były ciepłe podczas serwowania dania.
miska, garnek, tłuczek, patelnia
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 870
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 221
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 870
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 221
Składniki
Przygotuj rolady. Mięso umyj, osusz i ostrym nożem przetnij na 6 plastrów. Każdy przykryj arkuszem folii spożywczej i lekko rozbij z obydwu stron, natrzyj solą i czarnym pieprzem. Po czym każdy z plastrów posmaruj musztardą i przy ich krawędzi ułóż po: 2 słupki kiszonego ogórka, cząstkę cebuli i 2 słupki boczku. Możesz też użyć boczku w plasterkach, wtedy połóż je bezpośrednio na plaster wołowiny. Ciasno zawiń mięso, formując rolady i zepnij je wykałaczkami lub zawiąż sznurkiem. Każdą z roladek obtocz w mące i odłóż na talerz.
Na dużej patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim rolady. Powinny być rumiane, bez brązowych, przypalonych fragmentów. Przełóż obsmażone rolady do garnka, przelej tłuszcz (bez przypalonych elementów) i podlej ok. 100 ml gorącej wody. Dorzuć listki laurowe, ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej więcej wody w trakcie duszenia. Gotowe rolady wyjmij z rondla, dolej do powstałego sosu resztę mąki rozmieszaną z odrobiną wody, wymieszaj i zagotuj. Po czym przełóż rolady do sosu, zamknij pokrywkę i trzymaj do momentu podania.
Przygotuj kapustę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przesmaż w garnku na tłuszczu, aż cebula zrobi się miękka i złocista. Oprósz mąką, przemieszaj, a po chwili dorzuć drobno poszatkowaną kapustę. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, przykryj pokrywką i duś ok. 25 minut, aż kapusta stanie się miękka. Na koniec dopraw octem, cukrem, solą i czarnym pieprzem. Odstaw na czas przygotowywania klusek.
Zrób kluski. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, następnie przepuść przez praskę lub ubij tłuczkiem na puree. Odstaw do przestudzenia, po czym przełóż do miski. Nożem naznacz linie, dzieląc ziemniaczaną masę na 4 części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj odłożone ziemniaki oraz żółtko i zagnieć, aby powstała jednolita masa. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Z powstałej masy odrywaj fragmenty, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszcz i w każdym zrób wgłębienie. Kluski gotuj partiami, wrzucając je na osolony wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, po czym łyżką cedzakową odkładaj na półmisek.
Aby podać śląski obiad, wyłóż rolady, kluski śląskie i polej sosem. Obok ułóż porcję duszonej kapusty i serwuj.