Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, bardzo popularne i genialne w swojej prostocie. Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 451
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Składniki
Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki. Śledź w śmietanie gotowy!
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem, niech dojdą.
Śledź to jedna z najtańszych ryb, a potrawy z niego uważa się za dosyć pospolite. Nie każdy jest entuzjastą śledzia, szczególnie marynowanego z powodu jego wyrazistego i specyficznego smaku. Jednak w Polsce "król śledzik" ma się doskonale. Przetrwał wiele stuleci i różne kulinarne mody. Dziś trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę bez niego.