Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie, z czerwoną cebulą i jabłkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach. Danie postne, idealne na Wielkopiątkowy obiad . Szczególnie ulubione przez wielbicieli matiasów.
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 307
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 31
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 307
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 31
Składniki
Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę sok i zmiękła.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i łączymy z cebulą. Posypujemy pieprzem. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki. Łączymy z cebulą i jabłkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na 5 minut, niech dojdą. Postny śledź z ziemniakami w mundurkach gotowy!