Podobno na Kaszubach to regionalna potrawa:) Ja nie jestem z Kaszub, ale u mnie w domu od zawsze się takie jadło:) Pychota.
Śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1-2 jabłka w zależności od wielkości
- sok z cytryny
- cukier, pieprz
- mleko do wymoczenia śledzi
- śmietana 18% lub 12% (2 kubki)
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1-2 jabłka w zależności od wielkości
- sok z cytryny
- cukier, pieprz
- mleko do wymoczenia śledzi
- śmietana 18% lub 12% (2 kubki)

Etapy przygotowania
Śledzie umyć i wymoczyć w mleku. Najlepiej godzinę. Filety skropić cytryną. Ale nie ma takiej potrzeby. Można sok z cytryny potem użyć po prostu do doprawienia śmietanki. Wedle uznania.
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy odrobiną cukru w celu zmiękczenia cebuli. Odstawiamy. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w zapałki lub półksiężyce, ale bardzo cienko. Łączymy cebulę, jabłka i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy pokrojone filety śledziowe. Podajemy z ziemniakami w mundurkach:) Koniecznie:)
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18639



Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 1-2 jabłka w zależności od wielkości
- sok z cytryny
- cukier, pieprz
- mleko do wymoczenia śledzi
- śmietana 18% lub 12% (2 kubki)
Śledzie umyć i wymoczyć w mleku. Najlepiej godzinę. Filety skropić cytryną. Ale nie ma takiej potrzeby. Można sok z cytryny potem użyć po prostu do doprawienia śmietanki. Wedle uznania.
Cebulę kroimy w piórka, posypujemy odrobiną cukru w celu zmiękczenia cebuli. Odstawiamy. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w zapałki lub półksiężyce, ale bardzo cienko. Łączymy cebulę, jabłka i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy pokrojone filety śledziowe. Podajemy z ziemniakami w mundurkach:) Koniecznie:)
danie ze studenckich czasów..... pycha:)
Pyszne danie ,ale trochę szczypiorku by sie przydało,tak do ozdoby.
Moje ulubione śledzie, dobre chyba ze wszystkim...
Uwielbiam:)