Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 60
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.