Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.
Śledzie w śmietanie z tłuczonymi ziemniakami
Składniki
- śledzie solone /najlepiej matiasy/ 3 płaty
- śmietana 12% 500 ml
- cebula 2 szt duże
- ziemniaki 1,5 kg
- mleko ok. 250 ml
- masło 1 łyżka kopiasta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- cukier /ewentualnie/ do smaku
Składniki
- śledzie solone /najlepiej matiasy/ 3 płaty
- śmietana 12% 500 ml
- cebula 2 szt duże
- ziemniaki 1,5 kg
- mleko ok. 250 ml
- masło 1 łyżka kopiasta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- cukier /ewentualnie/ do smaku

Etapy przygotowania
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 358
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 292
Ostatnio komentowane przepisy

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 358
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 292



Składniki
- śledzie solone /najlepiej matiasy/ 3 płaty
- śmietana 12% 500 ml
- cebula 2 szt duże
- ziemniaki 1,5 kg
- mleko ok. 250 ml
- masło 1 łyżka kopiasta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- cukier /ewentualnie/ do smaku
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.