Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1133
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 663
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 1133
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 663
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 685
Składniki
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.