Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na postny ale smaczny obiad: śledzie z cebulą w śmietanie podane z tłuczonymi ziemniakami. Lubię to połączenie chłodnej lekko słodkiej śmietany i delikatnie słonych śledzi z gorącymi ziemniakami.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16206
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4952
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16206
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4952
Składniki
Śledzie solone/najlepiej matiasy/ namaczamy w wodzie by wypłukać nadmiar soli, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec śledzie dokładnie odsączamy i kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub kosteczkę a następnie sparzamy wrzątkiem by zmiękła i miała łagodniejszy smak. Odsączamy i dodajemy do śledzi. Śmietanę doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem /lubię lekko słodki smak śmietany ale dodatek cukru można pominąć/. Dodajemy do śledzi z cebulą, mieszamy i ostatecznie doprawiamy. Śledzie w śmietanie możemy przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odcedzamy, dodajemy masło i mleko i tłuczemy na piure. Gorące tłuczone ziemniaki podajemy z przygotowanymi śledziami w śmietanie. * Z podanych proporcji śledzi, cebuli i śmietany wychodzi dość gęsta konsystencja. Jeśli chcemy otrzymać rzadszą zupę możemy do śmietany dodać wodę lub mleko.