Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i nadzwyczaj smaczny lunch do pracy w słoiku
Jubileuszowy, bo już dziesiąty, słoik musiał być wyjątkowy. Szybki przegląd tego co na półkach sklepowych, kreatywna dyskusja z Izą i oto jest! Na groszek cukrowy miałam ochotę już od dawna, ale ten polski szybko się skończył – na szczęście w sklepach jest jeszcze ten z Zimbabwe i wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie. Dyskusja dotyczyła więc wyłącznie tego, z czym go połączyć, aby danie było nieco bardziej treściwe i abyście nie byli głodni po 15 minutach. Grillowany serek halloumi wydał nam się znakomitym rozwiązaniem.
Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, jeśli zastosujemy multitasking:) czyli jednocześnie będziemy przygotowywać groszek i serek halloumi. Przygotowujemy więc mały garnczek, w którym gotujemy lekko osoloną i lekko osłodzoną wodę a jednocześnie rozgrzewamy patelnię grillową. Woda oczywiście na groszek, który gotujemy króciutko – 3 minuty od zagotowania. Serek kozi kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię.
Halloumi początkowo wygląda tak, jakby chciał się na patelni stopić, ale nie dajcie się zmylić, za chwilę zmieni konsystencję i ładnie się zrumieni. Trzeba go pilnować, aby nie przegapić momentu, kiedy będzie miał odpowiedni brązowy kolor i przełożyć na drugą stronę. Ta druga zrumieni się dużo szybciej, więc nie odchodźcie od patelni.
Ugotowany groszek odcedzamy i studzimy, halloumi też studzimy (nie wkładamy do słoika składników jeszcze ciepłych bądź zbyt wilgotnych!).
W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników. Nazywamy go cytrynowym winegretem – jest znakomity i dużo lżejszy niż ten z musztardą. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Mieszamy go z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną cukru-pudru (tak, to nie pomyłka).
Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Bazylię i tymianek siekamy – będziemy tą mieszanką ziół posypywać całość.
Kiedy groszek i serek są już chłodne możemy wszystko układać w słoiku, oczywiście warstwami:
1. groszek cukrowy
2. halloumi
3. pomidorki
4. polewamy wszystko sosem
5. posypujemy ziołami
Danie jest wybitnie pyszne, a cytrynowy winegret pasuje do niego znakomicie. Kiedy otworzycie słoik następnego dnia w pracy, już sam jego aromat wzbudzi zainteresowanie w kuchni!
Poranny starter :) można zjeść w pracy na drugie śniadanie, a można schrupać...
Odsłon: 6551
Błyskawiczne przygotowanie i opakowanie - tylko łapać w pospiechu w łapki i g...
Odsłon: 1372
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 269
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 87
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 23
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3230
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3477
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 269
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 87
Małosolne z lekko podkręconym smakiem!
Odsłon: 23
Sezon na popierówki w pełni dziś proponuję pyszne pierogi idealne na letni ob...
Odsłon: 3230
Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspania...
Odsłon: 3477
Składniki
Jubileuszowy, bo już dziesiąty, słoik musiał być wyjątkowy. Szybki przegląd tego co na półkach sklepowych, kreatywna dyskusja z Izą i oto jest! Na groszek cukrowy miałam ochotę już od dawna, ale ten polski szybko się skończył – na szczęście w sklepach jest jeszcze ten z Zimbabwe i wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie. Dyskusja dotyczyła więc wyłącznie tego, z czym go połączyć, aby danie było nieco bardziej treściwe i abyście nie byli głodni po 15 minutach. Grillowany serek halloumi wydał nam się znakomitym rozwiązaniem. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, jeśli zastosujemy multitasking:) czyli jednocześnie będziemy przygotowywać groszek i serek halloumi. Przygotowujemy więc mały garnczek, w którym gotujemy lekko osoloną i lekko osłodzoną wodę a jednocześnie rozgrzewamy patelnię grillową. Woda oczywiście na groszek, który gotujemy króciutko – 3 minuty od zagotowania. Serek kozi kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię. Halloumi początkowo wygląda tak, jakby chciał się na patelni stopić, ale nie dajcie się zmylić, za chwilę zmieni konsystencję i ładnie się zrumieni. Trzeba go pilnować, aby nie przegapić momentu, kiedy będzie miał odpowiedni brązowy kolor i przełożyć na drugą stronę. Ta druga zrumieni się dużo szybciej, więc nie odchodźcie od patelni.
Ugotowany groszek odcedzamy i studzimy, halloumi też studzimy (nie wkładamy do słoika składników jeszcze ciepłych bądź zbyt wilgotnych!). W tym czasie przygotowujemy sos z podanych składników. Nazywamy go cytrynowym winegretem – jest znakomity i dużo lżejszy niż ten z musztardą. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Mieszamy go z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą oraz odrobiną cukru-pudru (tak, to nie pomyłka). Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Bazylię i tymianek siekamy – będziemy tą mieszanką ziół posypywać całość. Kiedy groszek i serek są już chłodne możemy wszystko układać w słoiku, oczywiście warstwami: 1. groszek cukrowy 2. halloumi 3. pomidorki 4. polewamy wszystko sosem 5. posypujemy ziołami Danie jest wybitnie pyszne, a cytrynowy winegret pasuje do niego znakomicie. Kiedy otworzycie słoik następnego dnia w pracy, już sam jego aromat wzbudzi zainteresowanie w kuchni!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Kotlety mielone z cukinii
Pełne smaku!
Odsłon: 149
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Staropolski przepis na smaczne pierogi, polecam ten przepis.
Odsłon: 60