Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie potraw na świąteczny stół to nie lada wyzwanie dla niejednej gospodyni :) Podpowiadam co szybko i smacznie przygotować :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27447
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Na temat tego barszczu mogłabym pisać poemat Jest tak prosty, a zarazem pyszny, że przez Święta mogłabym nic innego nie jeść. Kwaskowy, przezroczysty z dodatkiem domowego wędzonego boczku, szynki, swojskiej kiełbasy i suszonego białego twarogu. Do tego jajko na twardo posypane odrobiną rzeżuchy. Uwierzcie, nie ma nic pyszniejszego na Wielkanocnym stole Barszcz ten składa się po prostu z zakwasu i wody. Wystarczy posolić wg uznania i gotowe! Proporcje wody i zakwasu to rzecz indywidualna. Jedni lubią mocno kwaskowy inni delikatny. Wystarczy dolewać do wody stopniowo zakwas i próbować, aż do uzyskania odpowiedniego dla siebie smaku.
Dobry smak takiego sera uzyskamy z dobrej jakości wiejskiego tłustego twarogu. Do tego potrzebne będą obowiązkowo świeże wiejskie jaja i ulubione dodatki, np. kminek, czosnek niedźwiedzi czy czarnuszka. 3 kg sera podzieliłam na kilogramowe porcje. Na każdy kilogram sera zużyłam 6 żółtek. Pierwszy ser utarłam dokładnie z żółtkami i odrobiną soli. Drugi wzbogaciłam czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Do trzeciego dodałam kminku. Pamiętać trzeba, aby ser był dokładnie utarty na kremową konsystencję. Każdy z osobna uformowałam mokrymi dłońmi w owalny kształt. Ułożyłam na drewnianych deseczkach wyłożonych pergaminem i położyłam na kaloryferze. Pamiętać należy, aby sery suszyły się powoli w niezbyt wysokiej temperaturze. Po ok.5-7 dniach są już gotowe. Można suszyć również w piekarniku w temp. 40-50 stopni z termo obiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gotowe sery powinny mieć twardą, mocno żółtą powierzchnię, środek zaś ma pozostać miękki. Takie sery znakomicie podkreślają smak Wielkanocnego barszczu jak również sprawdzają się jako samodzielna przekąska. Pozostałe białka można wykorzystać do upieczenia biszkoptu kokosowego czy tortu bezowego.
Składniki: -6 jajek -łyżka świeżo startego chrzanu -sok z całej cytryny -szklanka kwaśnej śmietany -2 kwaskowe jabłka -cebula -2 ziemniaki ugotowane w łupinach -sól, cukier -świeżo zmielony biały pieprz Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny ( nie dotyczy chrzanu ze słoiczka ) Jajka, ziemniaki bez łupinek oraz jabłka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem. Pod przykryciem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy gałązkami rzeżuchy i połówkami jajek.
Składniki: -500 g pieczarek -1/2 słoiczka selera w zalewie ( 100 g po odsączeniu ) -słoik papryki marynowanej ( 400 g po odsączeniu ) -puszka ananasa w syropie -mała puszka kukurydzy -5 jajek ugotowanych na twardo -biała część pora -mały słoiczek marynowanego czosnku -3 łyżki łagodnego majonezu -1 łyżeczka cukru -sól, pieprz do smaku Przygotować marynatę: 3 szklanki wody, 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% , 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie. Pieczarki dokładnie umyć, włożyć do głębokiego garnka i zalać marynatą, gotować pół godziny. Odstawić do wystygnięcia. Pieczarki będą mieć najlepszy smak pozostawione w marynacie na całą noc. Por pokroić w cienkie krążki i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić. Odsączyć pieczarki z marynaty, pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Krążki ananasa, paprykę i jajka pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Połączyć wszystkie składniki dodając seler i kukurydzę, cukier, sól, pieprz do smaku i wymieszać z majonezem.
Sosy są dodatkiem do sypkich, suchych potraw. Nadają im soczystość i podkreślają smak. Podawane są do potraw gorących, jak i zimnych mięs oraz przekąsek. Dzisiaj przedstawiam znakomity sos do zimnego bufetu, wędlin, pasztetów oraz do kanapek. Składniki: -3 łyżki płaskie musztardy -20 dag oleju sojowego lub słonecznikowego -10 dag korniszonów -kilka marynowanych grzybków -1 łyżka posiekanej rzeżuchy lub szczypiorku -2 jajka ugotowane na twardo -sól, cukier do smaku Żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę z musztardą, ucierać dalej dodając olej. Do gęstego sosu dodać drobno posiekane korniszony i grzybki oraz białka jajek. Dodać zieleninę i doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać jako dodatek do mięs, ryb, sałatek.
Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska. Słodkość gotowanych jajek przełamuje kwaskowy sos z nutą ostrej papryki. Takie jajka mogą być podane zarówno na gorąco jak i na zimno. Składniki: - 4 jajka - 2 ogórki konserwowe (100 g ) - płaska łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki - 2 łyżki keczupu łagodnego - szczypta ostrej papryki mielonej - łyżeczka mąki - łyżeczka posiekanego szczypiorku - sól, pieprz -200 ml wody W małym rondelku zagotować 150 ml wody, następnie zdjąć z ognia i wlać koncentrat pomidorowy wymieszany z mąką i resztą zimnej wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Ogórki drobniutko pokroić w kostkę, włożyć do sosu, jeszcze raz zagotować, wlać keczup. Ugotowane na twardo jaja obrać, przeciąć wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku żółtkiem do góry, zalać sosem, posypać zieleniną i od razu podawać z dodatkiem grzanek lub ciemnego pieczywa.
A to już specjalność mojej mamy czyli jajka z nutą majonezu i szczypiorku na warzywach. Składniki są proste: -sałata lodowa -czerwona i żółta papryka -brokuł -pomidor -czerwona cebula -ogórek sałatkowy -ser typu feta Wszystko pokroić jak się lubi czy to w kosteczkę czy w talarki. Polać sosem winegret. Na wierzch ułożyć połówki jajek wypełnione farszem z żółtek, majonezu, szczypiorku z dodatkiem pieprzu i soli. A sałatka wg. mojej mamy nazywa się "To śmo i owo" :)
Koszyczek ze święconką czyli święcone pokarmy, które zaczynają całą ucztę wielkanocną :) Ja już nie mogę się doczekać, a Wy ?