Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona dorada na szpinaku

Przepis dnia 2014-03-14
Smażona dorada na szpinaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4390

Dodano:

Odsłon: 1964

Czy może być coś pyszniejszego od świeżej dorady? Owszem! Świeża dorada w Chorwacji lub we Włoszech. Ale jak się nie ma ... Ludzie! Ta ryba pachnie południowym morzem i nawet słońcem! Przygotowana jak w Chorwacji - smażona na oliwie i podana ze szpinakiem. I białym winem!

Składniki

  • 3 świeże dorady (po ok. 25 dag)
  • 2 opakowania świeżego szpinaku (też po 25 dag)
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • 6 - 7 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka mąki do panierowania
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa - do smaku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby dokładnie umyj, pozbaw skrzeli i oczu, osusz.
    Posyp z wierzchu i w środku odrobiną soli i pieprzem.
    Pół pęczka natki i ząbek czosnku posiekaj drobno, utrzyj z odrobiną soli i wymieszaj z łyżką masła.
    Do każdej ryby włóż po łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego.

  2. Szpinak blanszuj kilka minut we wrzątku i opłucz następnie w zimnej wodzie. Dokładnie odciśnij i odsącz.

  3. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, podsmaż na nim szpinak. Kiedy cały płyn odparuje, podlej winem, dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku i smaż, aż wino odparuje. Mieszaj często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku (możesz dodać gałązkę rozmarynu), smaż, aż czosnek zbrązowieje. Zdejmij go z patelni.

    Ryby opanieruj delikatnie w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.

  5. Wyłóż na talerze szpinak, na nim połóż rybę.
    Udekoruj pozostałą natką. Możesz dołożyć cząstkę cytryny, ale przy tak smacznej rybie nie jest to konieczne.
    Rybę podałem z caponatą - zobacz następny przepis.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 14 marca 2014 Pycha! Uwielbiam połączenie ryby ze szpinakiem :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 13 marca 2014 No zjadłabym,ale jak by nie było łebka i oczu -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń