Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś pyszniejszego od świeżej dorady? Owszem! Świeża dorada w Chorwacji lub we Włoszech. Ale jak się nie ma ... Ludzie! Ta ryba pachnie południowym morzem i nawet słońcem! Przygotowana jak w Chorwacji - smażona na oliwie i podana ze szpinakiem. I białym winem!
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18157
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 527
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 996
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7553
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8880
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18157
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 527
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 996
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7553
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8880
Składniki
Ryby dokładnie umyj, pozbaw skrzeli i oczu, osusz. Posyp z wierzchu i w środku odrobiną soli i pieprzem. Pół pęczka natki i ząbek czosnku posiekaj drobno, utrzyj z odrobiną soli i wymieszaj z łyżką masła. Do każdej ryby włóż po łyżeczce masła czosnkowo - pietruszkowego.
Szpinak blanszuj kilka minut we wrzątku i opłucz następnie w zimnej wodzie. Dokładnie odciśnij i odsącz.
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, podsmaż na nim szpinak. Kiedy cały płyn odparuje, podlej winem, dodaj 2 drobno posiekane ząbki czosnku i smaż, aż wino odparuje. Mieszaj często. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku (możesz dodać gałązkę rozmarynu), smaż, aż czosnek zbrązowieje. Zdejmij go z patelni. Ryby opanieruj delikatnie w mące i smaż na rozgrzanej oliwie ok. 3 - 4 minuty z każdej strony.
Wyłóż na talerze szpinak, na nim połóż rybę. Udekoruj pozostałą natką. Możesz dołożyć cząstkę cytryny, ale przy tak smacznej rybie nie jest to konieczne. Rybę podałem z caponatą - zobacz następny przepis.