Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona ryba morska, ziemniaki i surówka.

Smażona ryba morska, ziemniaki i surówka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1429 Ocena: 18423

Dodano:

Odsłon: 319

Smażona tuszka morszczuka podana z ziemniakami i surówką Colesław.

Składniki

  • tuszki morszczuka 2 szt.
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • kapusta pekińska 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • majonez 2 łyżki
  • oliwa z pestek winogron
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie surówki:

    Kapustę kroimy w drobne paski, marchew obieramy i trzemy przez większe oczka, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki solimy, pieprzymy do smaku. Dodajemy 4-5 łyżek oliwy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Gotową surówkę przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.

  2. Wykonanie dania:

    Rybę czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy pieprzem cytrynowym, nie solimy (chyba że ktoś lubi soloną to niech sobie doprawi solą). Rybę smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kawałki ryby podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń