Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażona ryba tilapia

Smażona ryba tilapia

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 820

Witajcie co powiecie na rybkę przy piątku ? Powiem tak ja nie byłam zwolennikiem ryb ale jakoś ostatnio bardzo mnie nachodzi na rybkę, a robię ją tylko w takim wydaniu jakie lubimy. Wiem każdy potrafi usmażyć rybę i każdy robi w inny sposób. My zaś lubimy tylko nasoloną i w mące wymieszaną, inni wolą pieczone, w jajku lub jeszcze w innym wydaniu, my również tak przygotowana rybę często smażymy w głębokim oleju.

Składniki

  • 1,200 kg mrożonej ryby tilapia,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek czubatych mąki,
  • olej do smażenia.
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Smażona ryba tilapia

Przygotowanie

  1. Rybę dzień wcześniej wyciągnąć z zamrażarki na durszlak aby na spokojnie odmarzła. Następnie odmrożoną rybę przełożyć do miski posolić i wymieszać tak aby każdy kawałek ryby był wymieszany z solą.

  2. Jak już ryba z solą wymieszana wsypać dwie i pół łyżki mąki i wymieszać tak aby były takie 'Ala kuchy, Następnie dosypać resztę mąki i podrzucając miskę ku górze wymieszać kolejny raz rybę ( można również na talerz wsypać mąkę i w nią wkładać kawałki ryby obtaczając ). Tak przygotowana ryba jest fajnie chrupiąca z wierzchu.

  3. Na patelnię wlać większą ilość oleju rozgrzać go. Ułożyć przygotowane kawałki ryby i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolo ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ryby ponieważ będzie się rozpadać ). Usmażoną rybę ułożyć na talerzu ( powiem że ta ryba nie wchłania w siebie dużo tłuszczu ).

  4. Tak usmażoną rybkę podałam z ziemniakami, tłuszczem ze smażonej ryby, na rybkę plaster cytryny a do obiadu sałatę lodową na słodko - kwaśno ze śmietaną. Taki obiad przygotujecie w zaledwie 15 minut. życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń